Toto je podrobný návod ako zo suchého a narezaného tabaku a ochutenej melasy pripraviť tabak vhodný k fajčeniu vo vodnej fajke. Nezľaknite sa jeho rozsiahlosti, príprava tabaku je v celku jednoduchá záležitosť. Ak ale chete ušetriť 95% námahy v píprave a dosiahnuť 80% výsledkok preskočte body 1. a 2. a prejdite ihneď k bodu 3.

Čo potrebujete k príprave:

  1. 20 g suchého tabaku
  2. 100 až 130ml ochutenej melasy
  3. ziplock sáčok, alebo plastovú uzatvárateľnú dózu
  4. väčšiu plastikovú dózu, alebo väčšiu misku v ktorej budeme tabak namáčať
  5. sitko
  6. lyžicu, prípadne vidličku
  7. papierové obrúsky

Postup prípravy:

1. NAMÁČANIE A ŽMÝKANIE TABAKU: 20g tabaku vysypte do väčšej misky, alebo plastikovej dózy. Tabak v miske, alebo dóze zalejte teplou (nie vriacou) vodou z vodovodného kohútika. Tabak nezalievajte až po vrch. Vašou úlohou v tomto kroku je aby sa tabak čo najviac namočil a nabral do seba vodu. Preto ponorte ruky do misky s tabakom, a tabak premiešavajte vo vode tak, aby sa každý jeden kúsok ponoril a obalil vodou. Na namočenie a premiešanie môžete použiť napríklad aj lyžicu, alebo iné kuchynské náčinie, ale s rukami si poradíte najlepšie. Ak používate na namáčanie plastikovú dózu postup je jednoduchší. Stačí ak po naliatí vody dózu uzavrete vrchnákom a potom poriadne pootáčate a potrepete. Po namočení počkajte asi jednu minútu. Keď je už tabak napitý vodou je potrebné túto vodu dostať z neho von. Zoberte si sitko a misku, alebo dózu s tabakom a rovnakým spôsobom ako vylievate vodu z uvarených cestovín, prelejte vodu s tabakom cez sitko tak, že sa všetok tabak zadrží v sitku. Prípadné kúsky tabaku ktoré sa prichytia o steny misky, alebo dózy po vyliatí všetkej vody odstráňte rukami a dajte ich do sitka. Dôležité je, aby sitko bolo dostatočne veľké, aby sa doň zmestil všetok tabak a zároveň aby nemalo príliš veľké otvory a tabak cez ne neprepadával. Ak je už všetok tabak v sitku, tak ho prstami alebo vypuklou stranou lyžice zatláčajte a vytláčajte z neho ďalšiu prebytočnú vodu. Pri vytláčaní vody sa môže zdať ako by sa objem tabaku zmenšoval ale nemusíte sa báť, nie je to pravda. Keď už nie je možné z neho viac vody vytlačiť, odstráňte ďalšiu prebytočnú vodu pomocou papierových obrúskov alebo servítkov. Jeden papierový obrúsok položte na stôl, dajte naňho tabak zo sitka, prikryte ho druhým obrúskom a pozatláčajte. Takýmto spôsobom dostanete z tabaku von aj poslednú prebytočnú vodu.

2. VIACNÁSOBNÉ PREPIERANIE TABAKU: V niektorých prípadoch bude pre vás výhodné prepieranie (namáčanie a žmýkanie) tabaku zopakovať ešte raz, alebo viackrát. Čo sa stáva s tabakom pri viacnásobnom prepieraní? Tabak sa zjemňuje, stráca na svojej sile, horkosti a odplavuje sa z neho viac nikotínu, čo je výhodné hlavne pre „nefajčiarov“ a príležitostných fajčiarov. Viacnásobným prepraním je možné dosiahnuť aj o niečo lepšie nasiaknutie tabaku vodou. Pri ďalších prepieraniach môžete experimentovať aj s teplotou vody. Môžete tabak preprať raz v teplej a raz v studenej alebo dvakrát v teplej a raz v studenej atď. Ak si pripravujete tabak prvýkrát a už ste vodnú fajku v minulosti fajčili, na odskúšanie vám stačí ak ho preperiete iba jeden krát, a keď sa vám bude zdať príliš silný, tak pri budúcej príprave ho môžete preprať viackrát. Postupom času si každý nájde čo mu vyhovuje a zistí pre seba ideálny recept a počet prepraní. Ešte treba podotknúť, že v tejto fáze namáčania a žmýkania určíme aj celkovú hmotnosť konečného tabaku do vodnej fajky, pretože tabak sa dá navlhčiť tak že sa jeho pôvodná hmotnosť 20 g zvýši na 30, alebo až 50 gramov. Tabak z obrúskov poukladajte späť do pripraveného ziplock sáčku alebo do uzatvárateľnej plastikovej dózy.

3. ZMIEŠANIE TABAKU S OCHUTENOU MELASOU: Do tabaku nalejte 100 až 130 ml ochutenej melasy. Ak ste použili ziplock tak na premiešanie tabaku s ochutenou melasou vám postačí jednoduché stláčanie ziplock vrecúška z vonku. Ak používate uzatvárateľnú plastikovú dózu použite na premiešanie napr. lyžicu. Po zamiešaní, ziplock alebo dózu tesne uzavrite a pripravený tabak nechajte odstáť. Aj keď máte naponáhlo nikdy tabak nefajčite ihneď po zmiešaní, ale počkajte minimálne jednu hodinu. Omnoho lepšie je ale počkať s prvým fajčením trošku dlhšie, optimálne na druhý deň - 24 hodín po príprave, ideálnejšie aj viac. Čím dlhšiu dobu tabak necháte odstáť, tým lepšie sa do neho melasa absorbuje a obalí tabakové lístky. Po cca 4 - 5 dňoch tabak už neprijme do seba viac melasy a jeho konzistencia sa nebude meniť. Tabak ostane vlhký a aromatický, taký ako ho máte radi.

 

Poznámky:

  • Tabal skladujte uzavretý, zabránite tak nadmernému vysušovaniu a vyprchávaniu aromatických látok.
  • Na jeden krát môžete pripraviť len polovičnú dávku tabaku s polovičnou dávkou melasy, alebo celý tabak rozdeliť na dve rovnaké polovičky a každú jednu zaliať inou melasou (tiež len polovička fľaštičky)
  • Ak sa vám zdá tabak príliš vlhký aj po dlhšom odležaní je to dozaista preto, že ste zvyknutý fajčievať na Slovensku bežne dostupné značky ako Al Waha, alebo Nakhla. Kto už mal možnosť vyskúšať americké tabaky značiek Starbuzz, Romman, alebo Social Smoke, ktoré sú považované za najlepšie vie že sú neporovnateľne vlhkejšie ako napr.  egyptská Nakhla.

Comments ()

S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača. Viac informácií

Tovar bol úspešne pridaný do porovnania.
Produkt bol pridaný do zoznamu obľúbených produktov